A következő elemzést Csabi készítette el számunkra, nagy dícséret illeti Ginola-t.


"Kézhez kapva a meccs felvételét (köszönjük Postu Davidu Rutinho operatőr áldozatos munkáját) én még inkább megerősítve és igazolva látom az eddigi észrevételeimet. Elöljáróban annyit azért el kell mondjak, hogy ezen a meccsen nem játszottunk bűnrosszul, inkább olyan átlagosan. Azt is meg kell jegyezni, hogy az ellenfelünk sem állt a helyzet magaslatán. A védekezésünk szerintem meccsek óta összeállt, keveset váltunk el, próbálunk a másiknak segíteni. Éppen ezért elsősorban a támadójátékkal és az ahhoz vezető úttal akarok foglalkozni, az nem járja, hogy kispályán 6 meccsből négyszer nullázunk.

Ahogy azt már én sokszor hangoztattam, nálunk elsősorban a labdakezeléssel és a passzok pontosságával van a legnagyobb gond. A labdakezeléssel nem óhajtok foglalkozni, szerintem ha 30 éves korunkra nem váltunk labdazsonglőrré, ezután sem fogunk. Egy kis gyakorlással a labdaátvételeken javíthatnánk. A kezelésről nem is lehet könnyen statisztikát készíteni, hisz sokszor a társ hozza megoldhatatlan helyzetbe a delikvenst. Viszont a passzolást meg lehet tanulni, a jó passz pontos, többnyire LAPOS!! (térd alatti) és se nem túl gyors és erős, se nem lassú csorgás. Csináltam egy statisztikát a meccs alapján, elöl az elindított átadás, mellette a sikeres ezek közül, zárójelben a százalékos mutató:

Gabesz: 21/12 (57 %)
Nigi: 20/12 (60 %)
Peti: 18/10 (55 %)
Igor: 14/9 (64 %)
Huba: 16/8 (50 %)
Geri: 11/7 (63 %)
Karesz: 7/3 (42 %)
Ádám: 8/4 (50 %)
Xabi: 19/17 (89 %)

A mutatók szerintem magukért beszélnek. A számba vett passzok közt az alibi megoldások és a tényleg támadó passzok is ott vannak, van akinek csak az alibi passzai voltak sikeresek. Az az ideális, ha egy játékos passzai megoszlanak az alibi és a támadó megoldások közt. Van még egy mutató, ami szorosan összefügg a passzokkal – ezt is sokszor mondtam már -, az pedig a bedobások. Az ellenfél 34-szer!!! jött bedobással! Ez egy brutálisan nagy szám! (Mi 25-ször jöttünk oldalról, ha a kettőt összeadjuk, az 59, ez egy 40 perces meccsen jó sok folyamatos játékot feltételez J). A bedobásaik felénél úgy érzem, hogy visszaadjuk az ellenfélnek a támadás lehetőségét, sokszor meg lehetnek játszani a labdát, ki lehetne fedezni és pontosan megjátszani, vagy egyszerűen elengedni az ívelést Csokinak. A mi bedobásaink jelentős része nem pontos, ami egyébként a passzmutatót például Niginél és Igornál elég rendesen lerontja. Felejtsük el szerintem, hogy félpályáról bedobjuk az ellenfél hatosára a labdát, megfejelhetetlen, többnyire a kapus és a védő erőfölényben van. Inkább menjünk vissza Csoki felé, hisz akkor nálunk marad a labda, mi támadhatunk, ami fizikailag is könnyebb, mint védekezni. (Egyébként Csoki 17 kidobásából, kigurításából, passzából 15 sikeres volt, ami azt mutatja, hogy most már nem dobjuk ki ész nélkül, bevesszük őt is az összjátékba, tehát van előrelépés!!!)

Amit még a fenti mutatóból ki lehet olvasni, az az aktivitás. Passz ugye akkor van, ha van mozgás, azaz lehet adni. Nálunk Gabesz próbált a legtöbbet passzolni, 21-et, szerintem ez is egy elég alacsony szám egy 40 perces meccsen. Többet kell ELmozogni a védőtől, és itt az elmozgáson van a hangsúly, mert sokszor van, hogy valaki a mi 9-esünktől az ellenfél 9-eséig sprintel, de közben végig ott van rajta a védő. Ez is jobb az egy helyben állásnál, hisz ilyenkor elvihetünk embert bizonyos területekről, de arra kell törekedni (hirtelen megállásokkal és elindulásokkal, irányváltásokkal), hogy lerázzuk a védőt. Ezután már jöhet az, hogy mindezt úgy csináljuk, hogy a játéktéren ne egy helyre koncentrálódjunk.

Még egy statisztika: 17-szer lőttünk kapura, igaz ebbe Karesz plafonra küldött lövése is benne van J. Egyébként mindenki próbált legalább egyszer, csak én nem, ez nekem is egy óriási kritika. Ez a 17 egyébként nem egy rossz szám, de csalóka, ugyanis ebből csak Peti (man of the match) találta el a kaput háromszor. Volt még 9 mellélövés (fejelés), ezek közül talán csak 4 volt közel a kapuhoz, továbbá volt még 5 blokkolt lövés."


 

A bejegyzés trackback címe:

https://utakadaly.blog.hu/api/trackback/id/tr882524468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PistolPete 2010.12.18. 18:52:10

Nagyon hiánypótló eme doktori értekezés. Arra is rávilágít, hogy jó érzékünk van a hibáink felismerésében, hiszen ostorozzuk magunkat emiatt, jóllehet a probléma megoldásában nem nagyon tudunk egyről a kettőre jutni. Az elmúlt négy évben felépítettünk egy hatásos védekezési megoldást, a következő időszakban a támadásépítésre fókuszálhatnánk...

Gabrielt 2010.12.18. 20:09:50

Ez szép kis elemzés Csabi bácsi, a konklúzió tehát: többet és főleg pontosabban passzolni - aminek előfeltétele az emberünktől való elmozgás. Jól értettem?

Gabrielt 2010.12.18. 20:19:52

Közben Nigi küldött rövid kis elemzéseket mindenkiről... még nem teszem fel, először ezt emésszük, karácsonyi meglepiként viszont kirakom, mert beszarás :)

tyetyo 2010.12.18. 21:10:34

Inkább azt mondanám, hogy régebben ezek jobban mentek a csapatnak. Mindenesetre jóval többet kell mozogni (és dinamikusan, nem statikus azonos sebességgel) mindenkinek, abból baj nem lehet. És hiányzik sztem sokunknak a tét nélküli foci, amin lehet szokni a labdát, a labdakezelést. Már ezen a meccsen is voltak periódusok, amikor szépen járattuk a labdát, újrakezdtük a támadásokat, de aztán megint jöttek az ívelések és szórtuk el a zsugát.

Gabrielt 2010.12.19. 08:15:37

Ezt az íveléses dolgot meccs közbeni állapotok hozzák szerintem. Pl. ellenfél feljön, vagy leül; visszahúzódik, vagy elfáradunk; gólt kapunk vagy rúgunk.

Yonderboi 2010.12.19. 20:59:22

Az elemzés jó és alapos! A rálátás is jó!
Emlékeim szerint a baráti focik heti gyakorisággal voltak. Most nincs vagy nem tudok róla :-)) vagy nem hívnak!! Ezt lehetne szervezni.
Elemzünk és tudjuk, hogy mit kellene csinálni, de a meccsen meg nem megy. Szerintem ez gond. Az elméletet nem követi a gyakorlat. A támadó játékunk nem attól gyenge mert rosszak a csatárok, hanem mert nem vagyunk sikeresek helyzet kidolgozásban és labdával keveset találkozunk.

Yonderboi 2010.12.19. 21:03:06

Még kíváncsi lennék arra, hogy a labda bírtoklás milyen százalékban oszlik meg! És perc szinten mennyit bírtokoljuk mi a labdát!! Mert ez is mutatja azt, hogy keveset van nálunk a zsuga szerintem!!!!!!!!!

tyetyo 2010.12.20. 09:36:29

@Gabrielt: Gabesz, az íveléssel alapvetően nincs gondom, csak azok elenyésző százaléka megy el a címzettig ... én is ívelek néha, mondjuk az enyém csak elvétve rövid.

Gabrielt 2010.12.20. 17:05:33

Jogos... mint a sarkazásoknál ;)

tyetyo 2010.12.20. 20:16:01

Az is jogos! :D ... bár ott mást nem nagyon tudtam volna csinálni, no meg nem indultak belőle ;)

Gabrielt 2010.12.20. 22:04:40

Mindegy... nem ezen múlott, azt hittem, hogy a végén csak bedaráljuk őket, de nem sikerült.
süti beállítások módosítása